Sporturi ale minții

 Scrabble (distribuit în România și sub denumirea jocul cuvintelor[1]) este un joc în care participanții formează cuvinte prin plasarea de litere pe o tablă având dimensiunile de 15x15 pătrățele. Cuvintele se pot forma pe orizontală sau pe verticală, precum la cuvinte încrucișate, iar punctajul obținut este mai mare atunci când literele folosite sunt mai rare (mai valoroase) sau când sunt plasate pe pătrățele divers colorate, care dau diferite bonificații, ale tablei de joc. Numărul de litere și valoarea lor sunt caracteristice fiecărei limbi și se raportează la frecvența apariției lor în limba respectivă. Cuvintele sunt valide doar dacă corespund dicționarelor acceptate oficial.
Numele Scrabble este marcă înregistrată aparținând firmelor Hasbro, Inc. pentru Statele Unite și Canada, respectiv Mattel pentru restul țărilor. ( wikipedia ) 

 Cum se joacă UNO
Pachetul de joc conţine 108 cărţi din care sunt câte 25 de pentru fiecare culoare (roşu, galben, albastru şi verde). Pentru fiecare culoare sunt câte două cărţi corespunzătoare fiecărei cifre de la 1 la 9 , o carte pentru 0 şi câte două cărţi de acţiune („Skip”, „Draw Two” şi „Reverse”). În plus mai există câte 4 cărţi de tipul „Wild” şi „Wild Draw Four”.
Modul de joc este similar celui de la Macao ţinând însă cont şi de următoarele reguli suplimentare:
– dacă un jucător pune jos cartea Skip următorul jucător stă o tură
– dacă un jucător pune jos cartea Draw Two următorul jucător trebuie să ia 2 cărţi
– dacă un pune jos cartea Reverse imediat se schimbă ordinea de joc a jucătorilor
– dacă un jucător pune jos cartea Wild acesta poate schimba culoarea de joc
– dacă un jucător pune jos cartea Wild Draw Four acesta poate schimba culoarea de joc iar următorul jucător trebuie să ia 4 cărţi. Jucătorul care trebuie să ia 4 cărţi poate prova pe cel care a pus cartea Wild Draw Four la duel. Dacă jucătorul care a pus cartea Wild Draw Four avea în mână şi o altă carte de culoarea care trebuia jucată acesat pierde duelul şi este obligat să ia el cele 4 cărţi. În caz contrar jucătorul care a lansat provocarea de duel va lua suplimentar încă 2 cărţi (pe lângă cele 4 pe care trebuia să le ia)
– înainte de a pune jos penultima carte, jucătorul trebuie să strige UNO. Dacă nu o face orice alt jucător poate striga UNO iar cel care a uitat să strige trebuie să ia 2 cărţi
– dacă un jucător nu are ce carte să joace trebuie să tragă o carte. Dacă cartea pe care a tras-o poate fi jucată acesta are dreptul (dar nu obligaţia) de a o juca
Câştigă jocul cel care reuşeşte să scape primul de toate cărţile din mână
http://jocuridincopilarie.ro/uno/

Jocul este de regulă alcătuit dintr-o tablă de șah cu 8 x 8 pătrate colorate alternativ deschis și întunecat. Figurile de joc sunt 24 de discuri rotunde confecționate din lemn, pentru unul culoare albă și de culoare neagră pentru celălalt jucător. Câmpul de joc îl constituie numai pătrățelele de culoare închisă, piesele de joc deplasându-se numai diagonal înainte, câte un pătrat, caz de excepție când poate sări peste piesa adversarului pe care o câștigă. Condiția de a putea sări piesa adversarului este ca în spatele piesei sărite să existe un câmp (pătrat) gol. Țelul jocului este de a ajunge pe ultimul rând de pătrățele din partea adversarului când piesele de joc suprapuse două câte două vor fi numite „dame”. Aceste piese duble de joc pot sări diagonal de-a lungul tablei. A câștigat jocul acea persoană care a câștigat toate piesele adversarului sau l-a blocat. ( wikipedia ) 



Comentarii

  1. Toate jocurile minții sunt foarte distractive, iti testezi strategia, memoria si inteligenta. Din aceeasi categorie face parte si sahul

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Impactul lecturii la nivelul diverselor categorii de vârstă!

Palate din Oradea