Creatori și creații

📜 hârtia a fost inventata în China, mai devreme de 105 I.Hr., și a fost  preparata din coaja și cânepă. După hârtia s-a răspândit în Japonia (c.610 d.Hr.), și apoi în lumea arabă de-a lungul Drumului Matasii, prin Samarkand în Asia Centrală. Civilizații precolumbiene din America au produs, de asemenea, o lucrare  mai primitiv din coaja. Arabii au introdus hârtia în Europa, prin Spania.



 Pixul, aşa cum îl cunoaştem astăzi a fost inventat în anul 1938 de către un jurnalist maghiar de origine evreiască, pe nume Laszlo Biro. Jurnalistul a proiectat un fel de peniţă tubulară care avea în vârf o bilă de dimensiuni foarte mici, bilă care odată ce pixul era presat pe hârtie pentru a scrie, bila se rotea în jurul vârfului întinzând pe hârtie cerneala cea păstoasă. 



Primele ceasuri mecanice au fost inventate în Europa, în jurul valorii de la începutul secolului al 14-lea și au fost standard dispozitivul de măsurare a timpului până când ceasul pendul a fost inventat în 1656. Au existat multe componente care s-au reunit în timp pentru a ne da piesele moderne de zile cronometraj de azi . 



🎒Cu mai mult de 5.000 de ani în urmă, un călător singuratic pe care oamenii de știință l-au numit "Otzi, Iceman", a străbătut Alpii cu un rucsac cu structură din lemn făcut din piei.Otzi, care probabil a fost ucis cu o săgeată de piatră și apoi înghețat într-un ghețar, nu era inventator. Racsacul său cu cadru de lemn era inteligent, dar era o descoperire arheologică neobișnuită. 

După ani de evoluție 



🎻Aproximativ 5000 de ani inaintea erei noastre, s-a inventat primul tip de instrument cu coarde si arcus, numit ravastron. Acest lucru se intampla in India, iar inventatorul ravatronului era Ravana, regele din Cezlon. A fost preluat de arabi si persi si redenumit “kemang a Guz”, mai tarziu preluat de europeni, in jurul anului 570, evoluand in “rebab”.



🔬 Aceste tipuri de lentile timpurii nu au fost mult folosite, asta până la sfârșitul secolului al 13-lea, când fabricanţii de sticlă au produs lentile pentru a fi purtate ca şi ochelari. Italianul Salvino D’ Armate este cel care a realizat prima lentilă de ochelari, oferind astfel purtătorului un element de mărire pentru un singur ochi.



🕯Primele lumanari cunoscute erau create de catre chinezi, in timpul Dinastiei Qin (221-206 i.Hr.) si erau realizate din grasime de balena. In Roma Antica, in secolul I, lumanarile erau preparate din substantele unei plante. In Europa si in Orientul Mijlociu, lumanarile nu au aparut pana dupa anii 400, datorita disponibilitatii la resursele mari de ulei de masline folosit pentru lampile cu ulei. Lumanarea timpurie europeana a fost realizata din mai multe forme de grasimi naturale, seu si ceara


După ani de evoluție 


.

🛑William Phelps Eno este pionierul căruia i se acordă recunoașterea pentru conceptul original al semnului STOP. El a militat în favoarea utilizării automobilelor la scară largă. Eno a fost destul de influent, ținând cont că era fiul unui familii foarte bogate din New England, iar eforturile sale s-au concentrat pe datoria sa civică de a crea noțiunea de responsabilitate individuală în mintea șoferilor.



🎈Primul zbor liber al unui balon cu aer cald a avut loc la 21 noiembrie 1783, la ParisFranța[1] și a fost realizat de Jean-François Pilâtre de Rozier și François Laurent d'Arlandes, într-un balon cu aer cald construit la 14 decembrie 1782 de către frații Montgolfier.[2]Actualmente baloanele cu aer cald pot avea cele mai diverse forme, de la rachete la cârnați și ursuleți.







🎆 Dar voi știți cine a inventat focul cu artificii?

Dacă nu, votează pt partea a doua și pe curând. 


Comentarii

  1. 1. Imi place idee cu emoji, da un echilbru colorat al blogului
    2. Practic acest Laszlo a copiat ideea romanilor de stilou, ma scuzati, nu a copiat, a "brevetat" ideea de stilou, pardon pix. Individul a facut acelasi lucru ca Edison: "o inventie unde ti-ai stors creierii ani de zile? Sa modific putin si sa fie a mea"
    3. E informativ, imi place, mai fa, creierul vrea papa
    4. Imi place ca ai făcut o pararela cu prezentul
    Chiar mi as dori si o parte a 2 a

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Impactul lecturii la nivelul diverselor categorii de vârstă!

Palate din Oradea