Top 3 📚

 




Joanne „Jo” Rowling (cunoscută ca: J. K. Rowling și Robert Galbraith, n. 31 iulie 1965este o autoare britanică, cunoscută mai ales pentru scrierea romanelor de fantezie Harry Potter. Cărțile din seria Harry Potter au atras atenția întregii lumi, câștigând mai multe premii și vânzându-se în mai mult de 400 de milioane de exemplare.Aceste cărți au fost ecranizate în opt filme. 


Harry Potter este protagonistul cărților Harry Potterscrise de J. K. Rowling. Cărțile prezintă șapte ani din viața orfanului singuratic, care la vârsta de 11 ani descoperă că este vrăjitor și are părinți magicieni. El urmează cursurile de magie la Hogwarts - Școala de Farmece și Vrăjitorie. Sub îndrumarea directorului Albus Dumbledore, Harry află că este deja faimos în lumea vrăjitoriei și că soarta lui este legată de Lordul Cap-de-Mort (Voldemort), vrăjitorul întunecat care i-a ucis părinții și care se presupunea că a murit când a încercat să-l omoare și pe Harry. 


Ronald Bilius "Ron" Weasley este un personaj fictiv care apare în volumele Harry Potter, scrise de J. K. Rowling. Ron Weasley este unul dintre personajele principale, împreună cu Harry Potter și Hermione Granger. Ron provine dintr-o familie cu sânge pur de vrăjitori nu prea înstăriți, trădători de sânge.


Hermione Jean Granger este un personaj fictiv din seria de cărți Harry Potter scrise de autoarea britanicăJ. K. Rowling. În ecranizările romanelor, personajul este interpretat de actrița Emma Watson.

Hermione Jean Granger s-a născut în data de 19 septembrie 1979, este singurul copil al doamnei și domnului Granger. Fiind născută și crescută într-o familie de "încuiați", ea interacționează pentru prima dată cu magia la vârsta de unsprezece ani, când primește o scrisoare în care se specifică că este admisă în cadrul Școlii de Farmece și Vrăjitorii Hogwarts. 

Fiind un student strălucitor, Hermione devină prietenă apropiată cu Harry Potter și Ron Weasley. Pe parcursul duratei în care studiază la Hogwarts ea devine un avocat care luptă împotriva relelor tratamente la adresa piticilor de casă, punând bazele unei asociații.







John Ronald Reuel Tolkien
 (n. , 

fost un scriitor, poetfilolog și profesor de universitateenglez, cunoscut cel mai bine pentru cărți fantastice clasice: Hobbitul și Stăpânul Inelelor.


Frodo Baggins este unul dintre personajele ficționaledin trilogia Stăpânul Inelelor scrisă de J.R.R. Tolkien.

S-a născut în anul 1370 ( anul 2968 pentru anul Gondorului și a Numenorului), fiu al lui Drogo Baggins și Primula Brandybuck Baggins. 

a rămas orfan, locuind la Conacul Coniac până când Bilbo Baggins(văr de-al treilea al lui Frodo) l-a convins să vină și să locuiască cu el în Fundătura din Hobbiton. A fost ales ca moștenitor.



Sam sau Samwise Gamgee (traducere: Sam-cel-înțelept Gamgee) este unul dintre cei 4 hobbiți plecați în aventura vieții lor din Comitat către Mordor, unde trebuiau să arunce inelul lui Sauron, în vulcanul din care a fost făurit. este cel mai de încredere prieten al lui Frodo Baggins.



Gandalf este unul dintre personajele principale ficționale din trilogia Stăpânul Inelelor scrisă de J. R. R. Tolkien.Vrăjitorul-Alb, cum mai este supranumit, este unul dintre liderii părții binelui în lupta împotriva răului alături de Aragorn. De fapt, Gandalf este unul din Maiari







Suzanne Collins 
Autoarea a fost remarcata pentru talentul său literar încă din perioada în care și-a adus contribuția la realizarea unor emisiuni de televiziune de succes. Dintre acestea The Mystery Files of Shelby Woo, Clarissa Explains it All, Little Bear sau Oswald i-au adus faima lui Suzanne Collins, care a fost nominalizata de mai multe ori la Premiile Emmy.



Katniss Everdeen este un personaj fictiv și protagonistul trilogiei The Hunger Games de Suzanne Collins. Numele ei provine de la o plantă cu tuberculi comestibili numită Sagetăria, de la Săgetătorul Arcașul, al cărui nume înseamnă Cel care aruncă săgeți în latină.



Peeta Mellark este un personaj fictiv din trilogia The Hunger Games de Suzanne Collins. Este înfățișat de actorul Josh Hutcherson în serialul de filme The Hunger Games. Peeta este tributul masculin reprezentând Districtul 12 în a 74-a ediție anuală a foamei.




Donald Sutherland, în vârstă de 76 de ani, s-a făcut cunoscut în lumea cinematografiei în special pentru rolurile din filmele Ordinary People (1980), The Italian Job (2003) şi Pride and Prejudice (2005). În filmul Jocurile Foamei a interpretat rolul Preşedintelui Snow, conducătorul tiranic al Capitoliului şi al Panemului.



Sursa: adaptare după Wikipedia





Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Enciclopedie