12 lucruri pe care nu le ştiai despre cărţi


  1. Locuitorii Indiei sunt cei mai pasionaţi cititori din lume, un pasionat de lectură din India citeşte în medie cam 10,7 ore pe săptămână.
  2. „Aventurile lui Tom Sawyer” de Mark Twain este primul roman din lume redactat pe o maşină de scris.
  3. În anul 1984, autorul romanului SF „Neuromancer” a folosit pentru prima oară cuvântul „Cyberspaţiu”. William Gibson este considerat în prezent unul dintre pionierii culturii cyberpunk.
  4. Islandezii citesc cele mai mai multe cărți pe cap de locuitor, mai mult decât în orice altă țară.
  5. „Fifty Shades of Gray” reprezintă un fenomen internaţional şi sunt cele mai bine vândute cărţi scrise de E.L. James. Ştiaţi că volumele au fost publicate pentru prima oară pe un site creat de o comunitate de fani?
  6. Prima carte cumpărată de pe Amazon se numeşte „Concepte Fluide şi Analogii CreativeModele de Computere ale Mecanismelor Fundamentale ale Gândirii”  scrisă de Douglas R. Hofstadter.
  7. Cuvântul japonez „Tsundoku” se referă la cel care îşi cumpără tot timpul cărţi, dar nu le citeşte niciodată.
  8. Plăcerea de a mirosi cărţi vechi poartă numele de „Bibliosmia”.
  9. Cea mai mică carte din lume este deţinută de Biblioteca Naţională din Ţara Galilor şi se numeste „Bătrânul rege Cole”. Cărticica are un 1 mm lungime şi 1 mm lăţime, pentru a trece la o alta pagină ai nevoie de un ac.
  10. Pentru a se simţi mai bine conectată cu proza pe care o scrie, autoarea Joan Didion doarme mereu în aceeaşi cameră cu lucrarea sa.
  11. Cartea cu cel mai lent ritm de vânzări este o traducere din limba latină din anul 1716 a „Noului Testament”. Ultimele 500 de exemplare ale ediţiei respective au fost vândute în anul 1907.
  12. Cărţile din seria „Harry Potter” sunt pe lista celor mai interzise cărţi din Statele Unite ale Americii, din cauza plângerilor din partea cultelor religioase.

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Enciclopedie