Curiozitați despre cărți!

Cea mai mică carte din lume este „Cameleonul lui Cehov”, măsoară 0,9 mm atât în lungime, cât și în înălţime, nu e mai mare decât un bob de sare, şi se află în posesia lui Mark Palkovic, un bibliotecar american. Uimitor este faptul că această carte are 30 de pagini și 3 ilustraţii color


  Cea mai mare carte din lume „Acesta este Mohamed” are 420 de pagini realizate dintr-un material de amestec de hîrtie și piele, o înălţime de cinci metri şi cîntăreşte aproape o tonă şi jumătate, evaluata la 2.300.000 de euro. Gigantul document prezintă viaţa profetului Mahomed şi a fost tipărită în Germania şi montată în Dubai.          
                                                                                                     
 Cel mai mare atlas din lume este ,,Atlasul Klencke" care măsoară 1,75 metri în înălţime şi 1,90 metri de lăţime. Această carte neobişnuită a fost un cadou din partea neguţătorului olandez Yohannes Klencke regelui Charles al IIlea, după reaşezarea acestuia pe tronul Angliei, în 1660.    

Cea mai veche carte din Europa a fost cumpărată cu peste 10 milioane de euro de către Biblioteca Naţională a Marii Britanii. Manuscrisul de mărimea unei palme datează din secolul al VII-lea. El este o copie în latină a Evangheliei după Ioan şi a fost descoperit în mormântul Sfântului Cuthbert, în anul 1104. Reprezentanţii instituţiei spun că exemplarul achiziţionat este una dintre cele mai importante cărţi din lume.                                                                                                                      

Cea mai grea carte din lume cîntăreşte 12 kg. Un scriitor de origine croată a înregistrat recent un proaspăt record mondial, realizând cea mai mare carte din lume, un volum care povesteşte despre viaţa fostului lider croat Franjo Tudjman. Cartea gigantică are 3 604 de pagini şi cîntăreşte nu mai puţin de 12 kilograme                            

                                                                                                                                                                   Cea mai citită carte din lume este... Biblia, vîndută în 3,9 miliarde de copii în toate variantele ei. Popularitatea Bibliei este datorată credinţei oamenilor potrivit căreia Biblia a fost scrisă sub harul şi influenţa Divinităţii. Biblia a fost scrisă pentru aproximativ 16 secole, și este o colecție de 66 de cărți.
 
Cea mai vîndută carte pentru copii din lume este seria Harry Potter a scriitoarei J.K. Rowling, formată din 7 volume, vîndută în 450 de milioane de exemplare.

      Jurnalul Anei Frank este cea mai vîndută carte non-ficţională din lume. Cartea este jurnalul unei fetiţe de treisprezece ani, evreică, care în timpul invaziilor naziste a stat ascunsă într-o clădire, în Amsterdam. Pe perioada “autodetenţiei” fetiţa a scris jurnalul care a fost vândut în 27 milioane de copii. Asta pentru că adolescenta credea ca “hîrtia e mai răbdătoare ca omul.”


                       

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Enciclopedie