Halloween

 


ORIGINI

Obiceiuri şi simboluri de Halloween

VAMPIRI, VÂRCOLACI, VRĂJITOARE, ZOMBI:Aceste creaturi sunt de mult timp asociate cu lumea spiritelor rele.

BOMBOANE: Celţii din Antichitate încercau să îmbuneze spiritele rele cu dulciuri. Secole mai târziu, Biserica i-a încurajat pe cei ce ţineau Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor să meargă, în ajunul ei, de la o casă la alta şi să ceară mâncare în schimbul unei rugăciuni rostite pentru morţi. Aşa a luat naştere formula tipică Halloweenului „Ne daţi ori nu ne daţi?“.



COSTUME: Celţii obişnuiau să poarte măşti înfricoşătoare pentru ca spiritele rele să-i confunde cu alte spirite şi să-i lase în pace. Treptat, Biserica a amestecat obiceiurile păgâne cu Ziua Tuturor Sufletelor (Ziua Morţilor) şi cu Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor. Mai târziu, cei ce ţineau sărbătoarea mergeau de la o casă la alta purtând costume de sfinţi, de îngeri sau de diavoli.

DOVLECI: Napi scobiţi şi iluminaţi erau puşi la vedere pentru a alunga spiritele rele. Pentru unii, lumânarea din interiorul napului reprezenta un suflet captiv în purgatoriu. Ulterior, au început să se folosească mai mult dovlecii scobiţi.



„Halloweenul este, în esenţă, încercarea de a intra în legătură cu forţe spirituale, multe dintre ele fiind ameninţătoare sau înspăimântătoare“, explică Encyclopedia of American Folklor. (Vezi chenarul  „Istoria Halloweenului“.) Numeroase sărbători asemenea Halloweenului îşi au originile în păgânism şi în cultul strămoşilor. Chiar şi în prezent, oameni din toată lumea se folosesc de astfel de ocazii pentru a intra în contact cu aşa-zise spirite ale morţilor



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Enciclopedie