Cărți de 5 *****


,,Pe aripile vântului,, de Margaret Mitchell este publicată pentru prima oară în mai 1936, este un roman de dragoste/istoric. Inițial autoarea a intitulat cartea, Tomorrow is Another Day, „E și mâine o zi”, find ultima replică din roman. Alte titluri propuse au fost Bugles Sang True, Not in Our Stars și Tote the Weary Load. Titlul la care s-a decis autoarea este din primul vers al celei de-a treia strofe a poemului Non Sum Qualis Eram Bonae sub Regno Cynarae, scrisă de Ernest Dowson:
I have forgot much, Cynara! gone with the wind,
Flung roses, roses riotously with the throng,
Dancing, to put thy pale, lost lilies out of mind...
Scarlett O'Hara folosește această frază când se întreaba dacă plantația „Tara” e încă în picioare sau „e pe aripile vântului care a măturat Georgia”. Într-un sens general, titlul este o metaforă a schimbării stilului de viață existent în Sud dinaintea Razboiului civil. 

este un roman scris de Lev Tolstoi și publicat în foiletoane, în intervalul 1875 - 1877. Cu „Anna Karenina”, atenția lui Tolstoi se îndreaptă spre viața contemporană. În raport cu Război și pace, aici sfera de realități și probleme se restrânge: este un roman al vieții de familie. Anna Karenina este considerat cel mai „cinematografic” roman al lui Tolstoi, beneficiind de numeroase ecranizări.

Este dovada pură a talentului lui Dostoievski, urmărind evoluția în societate a unui personaj mai puțin obișnuit, prințul Lev Nikolaevici Mîșkin, considerat astfel de celelalte personaje din cauza sincerității și bunătății lui și numit idiot din cauza bolii de care suferea, epilepsia fiind numită popular idioțenie. Autorul a creat un personaj extrem de complex, caracterizat prin relațiile sale cu societatea și cu celelalte personaje, dar și prin faptele sale, deseori de neînțeles. Câteodată, este prezentat drept un om extraordinar, chiar prin calitațile sale, considerate defecte de către ceilalți, iar alteori însuși autorul își ia în derâdere personajul, transformându-l într-un paria al societății, păstrând însă o atitudine ironică.
Astfel, se poate observa profunzimea analizei psihologice a personajului, constând într-o mare masură în descrierea uimitoare a trăirilor acestuia în momentele de criză epileptică. 

citez
,,

Boemia, anul 1572. Intr-o manastire darapanata, Andrej, un baiat de opt ani, asista la o teribila baie de sange: zece oameni, printre care parintii lui Andrej, au fost ucisi de un calugar nebun. Inainte sa moara, o femeie naste un copil. Abatele porunceste ca si pruncul sa fie ucis, ca sa se stearga toate urmele care ar putea atrage cuiva atentia asupra manastirii. Andrej reuseste sa scape, luand cu sine unul dintre cele mai bine pastrate secrete ale bisericii, secret pe care calugarii jurasera sa-l protejeze cu orice pret: in manastire este ascunsa o carte ce a costat viata a trei papi si care se spune ca are puterea de a declansa sfarsitul lumii codexul Gigas, biblia diavolului, un compendiu al raului. sapte calugari pazesc aceasta carte, ucigand pe oricine afla prea multe despre ea. Dar informatia despre cartea diavolului este singura mostenire pe care Andrej a primit-o de la tatal sau..,,.



Decameronul (în italiană Il Decamerone, din grecește: δεκα – zece și εμερον – zile, subtitlu: Prencipe Galeotto) este o colecție de o sută de nuvele, scrise între 1349 și 1353 de umanistul italian Giovanni Boccaccio (1313-1375). Este o operă alegorică, cunoscută pentru poveștile sale despre iubire, care apare sub toate aspectele sale, de la punctul de vedere erotic până la cel tragic. Dincolo de popularitatea sa, Decameronul rămâne un document important despre viața și obiceiurile din Italia secolului al XIV-lea.

informații preluate de pe wikipedia

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Enciclopedie